КАТ предупредиха всички шофьори:

990

През празничните и почивните дни се активизира движението на всички участници в движението по пътищата. Често по улиците в населените места забързани пешеходци забравят, че не са сами на пътя, че има пешеходни пътеки, подлези или надлези и пресичат неправилно, нерядко и без да се огледат. Отчитат се все повече случаи, при които пешеходците със слушалки на очите и вгледани в мобилните си телефони или други мобилни устройства, се изолират от околния свят и с поведението си предизвикват рискови ситуации и за инциденти на пътя.
 Водачите на превозни средства бързат да стигнат до набелязаната цел, като забравят, че цялото им семейство е в автомобила, и с безразсъдното си нетърпеливо и нетолерантно отношение подлагат на опасност не само своя живот, но и този на близките си, а така също и на други участници в движението по пътищата, с които може да попаднат в сблъсък.
 Все по-често по автомагистралите се движат велосипедисти, без да имат това право.

Образуването на колони и задръствания на изходните и входните артерии на големите населени места и на граничните контролно-пропускателни пунктове са обичайно явление през последните години. Дългото чакане изнервя водачи, пътници, служители на различните обслужващи ги администрации.
 След зимата и обработването на улиците и пътищата с различни препарати срещу лед и сняг на пътните платна са се появили нови повреди и неравности.
 Компромисите, които правим заради празничното настроение, не бива да ни правят опасни за самите нас.

 За предпазване от попадане в риск от пътнотранспортни произшествия отдел „Пътна полиция” при Главна дирекция „Национална полиция” препоръчва:

ЗА ПРЕВОЗНОТО СРЕДСТВО

– Провери спирачките, маслото, гумите и светлините.
– Провери чистачките и зареди резервоарчето с препарат.
– Не бързай да сменяш зимните гуми с летни.
– Ако превозното средство е неизправно, намери друг автомобил или пътувай с влак или с автобус.
– Зареди повече гориво, в случай че се наложи да пътуваш дълго и бавно.
– Вземи документите на автомобила и  полицата за сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите.

 ПЛАНИРАЙ ПЪТУВАНЕТО

– Планирай отрано и практично пътуването.
– Използвай светлата част на деня за придвижване.
– Тръгни по-рано.
– Преди шофирането почини добре.
– Не пий алкохол поне 8 часа преди пътуването.
– Въздържай се от обилно нахранване, преди да седнеш зад волана. Така ще избегнеш сънливостта и забавените реакции.
– Зад волана по дългия маршрут нека е най-опитният водач.
– Не си определяй час на пристигане. Това води до притеснение при закъснение и до рисково управление с превишена скорост и неправилни маневри.
– Карай с разумна и съобразена скорост. Помни, че в населените места се движат много пешеходци, някои от тях – в нетрезво състояние. В близост до пътя има и много деца.
– Поставяй предпазния колан и настоявай всички пътници в автомобила да направят това. Запомни, че и ти като шофьор носиш отговорност пътниците да са с поставени колани.
– Не превозвай детето си без обезопасителна система (седалка или столче). Ползването им е задължително съгласно Закона за движението по пътищата.

 БЪДИ СПОКОЕН В ЗАДРЪСТВАНЕ

– Не прави опити за изпреварване, защото няма да се придвижиш много напред.
– Движи се със скоростта на колоната и на по-голяма дистанция.
– При движение зад товарни автомобили и интензивно насрещно движение не губи търпение и не започвай изпреварване. По-добре спри, почини и продължи отново.
– При интензивно градско движение и образували се колони не предизвиквай задръстване, навлизайки в кръстовището при зелен сигнал на светофара.
– Ако си в задръстване, запази спокойствие, бъди търпелив.
– При образувана колона на автомагистрала не заемай аварийната лента, за да има достъп за линейки и автомобили на полицията и пътните органи.
– Ако попаднеш в неподвижна колона в тунел, изгаси двигателя, затвори плътно прозорците и остани в автомобила. Спазвай точно указанията на контролните органи.

БЕЗОПАСНИ ПРАЗНИЦИ

– Изберете кой ще шофира, ако ще празнувате навън и ще сте с кола. Ако няма желаещ за шофьор, отидете с друг транспорт.
– Не прави компромис със себе си и близките си и не предоставяй управлението па автомобила на неправоспособни и/или на употребили алкохол или наркотици хора.
– Прибери ключовете за колата или мотоциклета на сигурно място, ако има опасност неправоспособният ти син или дъщеря да го подкарат без разрешение.
– Възпрепятствай управление на моторни превозни средства от неправоспособни.
– Не допускай шофьорът на колата, в която се движиш, да превишава скоростта и да извършва рискови изпреварваиия, защото при злополука потърпевш ще бъдеш и ти.

ЗА ОПАСНИТЕ УСЛОВИЯ НА ПЪТЯ

– След зимата по пътищата има неравности и дупки, банкетите са изровени. Голяма е опасността от повреди по ходовата част на превозното средство; висок е и рискът от пътни инциденти. Движи се със съобразена с пътните условия скорост. Криволиченето за избягване на неравностите е опасно не само за теб.
– Бъди особено предпазлив при шофиране по време на или след сняг или дъжд, защото неравностите на пътя са «замаскирани», пълни са с вода или са трудно забележими.
– На много места пътната маркировка е заличена и това затруднява ориентацията в тъмното. Увеличи дистанцията, движи се със скорост, позволяваща спиране в зоната на видимостта.
– Ако на платното забележиш пешеходец в нетрезво или неадекватно състояние, спри и го изведи на безопасно място. Сигнализирайте на тел. 112.


Аварийно стартиращо устройство Jump starter.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest